Diótörő az Arénákban

december 15, 2016 232 Views 0 Comments

Diótörő az Arénákban a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása, mely mai sikerfigurákkal szól a gyerekekhez. A produkció két vidéki város arénájában, Debrecenben és Veszprémben lesz látható december 18-án és 22-én. Koreográfusa és rendezője ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas magyar táncművész, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, aki a Bécsi Operában korábban nagy sikerrel játszott Diótörő rendezése alapján a díszlettervező Dmitrij Simkinnel és a jelmeztervező Velich Ritával együtt egy új, látványos előadást állít az arénák színpadára.
Az előadás célja, hogy ugyanazt az élményt adja a fiataloknak, amit a 19. századi gyerekek érezhettek az általuk jól ismert helyszín és játékfigurák láttán. Ezért a Diótörő története részben egy kortárs világba helyeződik át, mai szereplőkkel. Az előadás első jelenete egy 21. századi karácsonyi vendégség, amelyen a gyerekek a Bohóc, Colombina és a Néger baba figurája helyett szuperhős karaktert és robotot láthatnak táncolni, az akkori bábjátékot pedig egy videójáték helyettesíti – ezen keresztül védi meg Diótörő herceg szeretett Kláráját az Egér királytól. A határtalan mesék világába tehát a mai, mindennapi életünkből vezet az út.
Az Audi Aréna Győrben, a Debreceni Főnix Csarnokban és a Veszprém Arénában decemberben látható produkció az eddigi legnagyobb hazai Diótörő előadás a helyszínekhez illő módon hatalmas, „szélesvásznú” díszlettel készül, és a világ élvonalába tartozó Győri Balett tagjai mellett artistákkal és revüszerű látványelemekkel lesz kibővítve. Annak érdekében, hogy a hagyományos balett ínyencei is megtalálják a modern felfogású, látványos produkcióban a számításaikat, a szervezők a Győri Balett művészei mellé a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolásához a Moszkvai Bolsoj balett szólistáit nyerték meg.  

próba

balett

balett2

diotoro

egerkiraly

kiskatonak